Cape Point

Cape Point

Ruige rotsen hoog boven de zee

Cape Point Nature Reserve

Adres

Kaapse SchiereilandSimon's Town7995Zuid-Afrika
Route

Website

Openingstijden

dagelijks: 07:00-17:00

Weer

bewolkt Bewolkt, 17℃

Op Cape Point toren je 200 meter boven de zee uit en heb je een fantastisch uitzicht.

Ook vind je hier prachtige stranden, en een rijke diversiteit aan flora en fauna.

Een iconische plek in Zuid-Afrika waar je geweest moet zijn!

Vuurtoren en The Flying Dutchman kabelbaan

Op het uiterste puntje van Cape Point staan twee vuurtorens: de oude op zo'n 200 meter boven zee, en een nieuwe, nog verder op het puntje, zo'n 60 meter boven de zee.

Vanaf de parkeerplaats loop je in zo'n 10 minuten naar de oude vuurtoren. Het is even klimmen, en als je daar geen zin in hebt kun je ook de Flying Dutchman kabeltrein pakken. Die brengt je voor 75 Rand heen en weer.

Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de rotsen, de Atlantische oceaan en False Bay.

De nieuwe vuurtoren is trouwens gebouwd omdat de oude te hoog staat, en daardoor vaak in de mist verdween. Dat zul je ook merken: je kunt zo maar ineens tussen de wolken staan als je bij de oude vuurtoren staat. Het kan er ook flink waaien, dus neem een trui mee.

Beneden bij de kabeltrein vind je ook het Two Oceans Restaurant, en natuurlijk een souvenirshop.

Zin om een stuk te lopen? Via de Lighthouse Keepers Trail loop je 3,5 kilometer naar de oude vuurtoren toe, via een goed begaanbaar pad.

Cape Point
Cape Point
Cape Point

Kaap de Goede Hoop

Iets naar het oosten ligt Kaap de Goede Hoop, het meest Zuidoostelijke punt van Afrika. Een mooie plek om te picknicken, en van het uitzicht te genieten. Je komt hier ook vaan struisvogels en bavianen tegen.

Cape of Good Hope
Cape of Good Hope

Twee oceanen?

Eest moeten we een mythe de wereld uit helpen: bij Cape Point komen niet de Indische en Atlantische Oceaan samen. Dat gebeurt bij Cape Agulhas. Dat is het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika, en ligt zo'n 200 kilometer oostelijker.

Wel is het zo dat er bij Cape Point een warme en koude golfstroom samen, wat zorgt voor gevaarlijke stromingen. Dat heeft Cape Point een beruchte reputatie onder zeelieden gegeven.

Planten en wildlife

Naast een geweldig uitzicht vind je op Cape Point een enorme biodiversiteit. Het is een van de meest diverse plekken ter wereld, met een flink aantal planten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Daarnaast zijn er veel bavianen (ze zijn nogal brutaal, let op je eten), antelopes en bergzebra's, en 250 verschillende soorten vogels.

Tussen juni en oktober heb je zelfs kans op walvissen te zien zwemmen.

Walks

Naast de Lighthouse Keepers Trail kun je nog meer mooie wandelingen maken bij Cape Point. Vanaf Cape Point loop je via de Cape of Good Hope Trail in een klein uurtje naar Kaap de Goede hoop. Of pak de Shipwreck Trail, zo'n 1,5 uur door het fynbos langs de SS Thomas T. Tucker, een scheepswrak dat er sinds 1942 ligt. Dat het een gevaarlijk stukje zee is blijkt wel, want je komt nog veel meer wrakken tegen.

Er zijn ook langere, meer uitdagende walks, kijk daarvoor op Alltrails.com.

Pad naar Cape Point
Een wrak
Lighthouse Keepers Trail

De mooiste verlaten stranden

Rondom Cape Point heb je verschillende prachtige stranden:

  • Buffels Beach: mooi rustig strand met een aantal tidal pools
  • Platboom Beach: het rustigste strand van het park
  • Olifantsbos Beach: de surfplek van Cape Point
  • Diaz Beach: prachtig strand, maar houd rekening met 20 minuten lopen om er te komen
Diaz Beach
Olifantsbos Beach

Bekijk Cape Point vanuit een helikopter

Als je Cape Point uit de lucht eens goed wil bekijken boek je een helikoptervlucht. Je vertrekt vanaf het Waterfront en maakt een rondvlucht om het hele schiereiland, langs Green Point, Camps Bay, Hout Bay, Noordhoek, Kommetje tot Cape Point. Terug vlieg je langs Simonstown, Kalk Bay en Muizenberg.

De tocht duurt zo'n 50 minuten en kost zo'n € 450 per persoon. Je moet er iets voor over hebben. Een goedkopere vlucht kan trouwens ook: voor € 90 maak je een rondje vanaf Waterfront over de Tafelberg en Lions Head.

Helikopter

Onderweg naar Cape Point

De weg naar Cape Point is al een attractie op zich. Je kunt er op twee manieren komen:

  • Vanuit Kaapstad via de Atlantische kant pak je de kustweg door Camps Bay, langs Llandudno en Hout Bay. Dan over Chapman's Peak naar Noordhoek, en via de kustplaatsjes Kommetjie, Soetwater, Witsand, Misty Cliffs en Scarborough naar de ingang van het park.
    Dit kan in zo'n anderhalf uur, maar trek er vooral genoeg tijd voor uit: de route is prachtig en je komt ogen en oren te kort.
  • Vanuit Kaapstad via de False Bay kant: volg de M3 naar Muizenberg, en rij vervolgens via Kalk Bay, Fish Hoek en Simonstown naar de ingang van het park.

Beide routes zijn de moeite waard. tip: pak de Atlantische kant op de heenreis, en de False Bay kant op de weg terug.

Ook de bekende Hop-on Hop-off bus stopt bij Cape Point, via de False Bay route.

Bavianen op de weg naar Cape Point
Vanuit Simonstown naar Cape Point

De legende van de Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is de mythe van het spookschip dat eeuwig rond Kaap de Goede hoop vaart. Het ging mis toen kapitein Willem van der Decken zo snel mogelijk vanaf Kaapstad naar Batavia wilde varen, en geen zin had om het slechte weer af te wachten.

Zijn bemanning protesteerde, waarop hij de kapitein overboord gooide. De duivel nam de controle op het schip over, en voor straf moet Willem eeuwig blijven rondvaren.

Wij zijn hem nog nooit tegengekomen, maar als je hem ziet, vergeet niet een foto te maken.