Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika met kinderen

Met kinderen naar Zuid-Afrika? Ja, dat kan zeker!

Zuid-Afrika is voor kinderen een ideale bestemming. De Zuid-Afrikanen zijn super-kindvriendelijk, en de kids zijn overal welkom.

Twijfel je of een vakantie met kinderen in Zuid-Afrika een goed idee is? Niet nodig, dat zul je hieronder lezen.

Hier leggen we uit waarmee je rekening moet houden als je met baby's of kinderen naar Zuid-Afrika gaat.

Inhoud

Alles wat kinderen leuk vinden

Wat is er voor een kind nou mooier om oog in oog met een echte olifant te staan? Apen en pinguïns in het echt te zien?

Combineer dat met een land waar het bijna altijd lekker weer is, en waar de mensen super-kindvriendelijk zijn. Dan heb je Zuid-Afrika: de perfecte vakantiebestemming met kinderen!

Overnachtingen

Veruit de meeste overnachtingsplekken zijn prima geschikt voor kinderen. Twee tips op basis van onze persoonlijke ervaringen:

  • Zorg dat je accommodatie een aparte slaapkamer heeft, of dat er buiten de kamer een plekje is waar je kunt zitten als de kids naar bed zijn. Dan kun je als ouders nog even wat drinken of een spelletje doen en hoef je niet bang te zijn dat de kinderen wakker worden.
  • Onze kleine vond het niet zo fijn om steeds op een andere plek te slapen. We hebben een Deryan tentje voor haar gekocht waar ze in kon slapen. Zo had ze altijd haar eigen plekje.
Zuid-Afrika met kinderen

De vliegreis

Een klein nadeel van Zuid-Afrika is wel dat het zo ver weg ligt. Ruim 10 uur vliegen kan een uitdaging zijn met kinderen. Hier wat tips om het dragelijker te maken:

  • Kies voor een rechtstreekse vlucht met KLM, om de reis zo kort mogelijk te houden (nadeel: de heenreis is een dagvlucht)
  • Als je wilt overstappen, kies dan voor een nachtvlucht. De British Airways vlucht via Londen is een fijne.
  • Laadt je tablet vol met Netflix en Youtube filmpjes en zorg voor een kinderkoptelefoon.

Tot 2 jaar hoef je voor de kids geen ticket te betalen, maar dan zitten ze ook bij je op schoot, want ze hebben geen eigen stoel. Vanaf 2 jaar moeten kids verplicht een eigen ticket en stoel.

Zijn de kids tussen de 3 en 6? Dan is een opblaasbaar bedje een goed idee. Die plaats je voor de stoel, zodat de kids een bedje hebben waar ze languit kunnen liggen. Werkte bij ons perfect!

Opblaasbaar vliegtuigbedje
Zuid-Afrika met kinderen

Geen jetlag

Een groot voordeel van Zuid-Afrika is dat er nauwelijks tijdsverschil is: van een jetlag heb je dus geen last. Erg prettig als je met kinderen reist.

Zuid-Afrika met kinderen
Zuid-Afrika met kinderen
Zuid-Afrika met kinderen

Een eigen paspoort voor je kind

Kinderen hebben voor de reis een eigen paspoort nodig. Een geboorteakte is niet meer nodig, maar kan ook geen kwaad. Niet alle luchtvaarmaatschappijen zijn op de hoogte van deze wijziging, dus wel prettig als je hem bij je hebt.

Je vraagt hem voor ongeveer € 20 aan bij je gemeente, vaak kan dat online.

Vaccinaties en malaria

De DTP en BMR vaccinaties wordt aangeraden voor Zuid-Afrika. Als je kind die nog niet gehad heeft, kun je die in overleg met de GGD naar voren halen.

Ga je naar een gebied waar malaria voorkomt? Zorg dan voor voldoende bescherming: bedekte kleding, een muskietennet of tentje, en een insectenmiddel met maximaal 30% DEET. Meer informatie bij de GGD.

Ga voor een persoonlijk advies hierover altijd even langs de GGD voordat je vertrekt.

Onderweg met kids

Zuid-Afrika is een groot land. De afstanden die je met je huurauto aflegt kunnen behoorlijk lang zijn. Met kinderen kan dat lastig zijn.

Tip: plan wat vaker een tussenstop of overnachting in. Zonder kinderen zou je misschien 6 uur achter elkaar rijden. Splits dat op in 2 stukken, en de reis is een stuk relaxter.

Eten in restaurants

Bijna ieder restaurant in Zuid-Afrika heeft wel een Kiddies Menu, en ook als dat er niet is regelen ze iets voor je.

Bijna overal worden de kinderen met open armen ontvangen - veel meer dan in Nederland. Ook kinderstoeltjes zijn overal beschikbaar.

Old Biscuit Mill
Table View
Harbour House in Kalk Bay

Safari met kinderen

Natuurlijk wil je met de kids de Big Five opzoeken. Houd er wel rekening mee dat het Kruger Park en Saint Lucia (in mindere mate) malariagebieden zijn. Ga je naar die plekken? Wees dan extra voorzichtig met de kinderen: altijd zorgen voor een eigen tentje of een klamboe, en zorg voor insect repellent.

Zeker weten dat je veilig zit? Ga dan naar Pilanesberg of Addo. Prachtige parken met heel veel wildlife, en helemaal malariavrij.

Kaapstad met kinderen

Ga je naar Kaapstad? Daar hoeven je kinderen zich echt niet te vervelen. Stranden, het Waterfront, de natuur: ze vinden het ongetwijfeld fantastisch. Deze attracties vonden wij erg leuk in Kaapstad:

De Garden Route met kinderen

De omgeving tussen Kaapstad en Port Elizabeth is eigenlijk perfect voor een rondreis met kinderen. Er is hier waanzinnig veel te zien en te doen, zeker voor de kids. En: de afstanden zijn niet zo groot. De natuur, walvissen en prachtige stranden zijn altijd goed met kids.

Zuid-Afrika met kinderen
Zuid-Afrika met kinderen

Winelands met kinderen

Wijnproeven is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je met kinderen reist. Toch kan het heel goed.

Veel wine estates hebben genoeg speelruimte voor kinderen, en bijvoorbeeld een limonadeproeverij.

Wij schrokken bij Warwick wel even toen we zagen dat er bubbles op het kindermenu stonden. Gelukkig was dat een bellenblaas en geen champagne.

Deze wijnhuizen vinden kinderen ook superleuk: