Beste reistijd

Wanneer kun je het beste naar Zuid-Afrika afreizen?

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika? We kijken naar het weer, de drukte, de prijzen van vliegtickets en meer.

Inhoud

Omgekeerde seizoenen: zoek de zomer op

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd: onze zomer is hun winter. Toch is de Afrikaanse winter een stuk warmer dan de Nederlandse.

Zuid-Afrika is het hele jaar rond een geweldige bestemming. Toch is onze winter het populairst. Dan is het in Zuid-Afrika namelijk volop zomer. En wat is er nou lekkerder dan de Nederlandse winter in te ruilen voor een paar weken warmte en zon?

Strandvakanties

Heb je zin om lekker in Kaapstad, Durban of ergens anders langs de kust aan het strand te liggen? Dan is december / januari de beste reistijd voor jou. In de kustgebieden is het dan lekker warm en is de wind wat minder sterk dan in oktober / november.

Camps Bay
Beste reistijd

Wildlife en safari

Ga je naar Zuid-Afrika om wildlife te spotten? Ook dat kan in alle seizoenen heel goed. Toch is mei tot en met september daarvoor de beste periode. Er is dan minder begroeiing, waardoor je de dieren beter kunt zien. De dieren hebben bovendien minder water, waardoor je alleen maar bij een drinkplaats hoeft te gaan staan om dieren te spotten. Succes verzekerd!

Extra pluspunt is dat hotels en vliegtickets in deze periode wat goedkoper zijn. Het nadeel is wel dat het weer wat minder lekker is.

Giraffe

Kaapstad en omgeving

De beste reistijd voor Kaapstad en omgeving is van oktober tot maart. Dan komt de zon tevoorschijn, en komt de stad tot leven. Vooral in het voorjaar (oktober/november) kan het nog wel flink waaien. Die wind noemen ze de Cape Doctor, omdat hij alle vervuiling weg zou blazen. Hij is erg populair bij kitesurfers, maar als je op strand wil liggen is die harde wind niet zo prettig.

Beste reistijd

Vanaf december wordt het warmer, en is er minder wind. In januari kan het zelfs flink heet zijn - 40 graden of warmer. Mooi weer om een strandje op te zoeken, maar iets te heet als je actief wilt zijn.

In de winter (dus onze zomer) kan Kaapstad behoorlijk grauw en koud zijn. Dat is het regenseizoen, en de temperatuur ligt dan rond de 15 graden.

Walvissen spotten

Vanuit Kaapstad is het zo'n 1,5 uur rijden naar Hermanus, waar je waar je van juli tot november walvissen kunt spotten. December is daarvoor al te laat. Dus wil je op zoek naar Southern Rights en Humpbacks? Zorg dan dat je er in november bent.

Beste reistijd

Drukte in Kaapstad

Kaapstad is een toeristische bestemming, dus houd rekening met extra drukte en duurdere hotels en vliegtickets rond de kerstvakantie. Veel Europeanen zoeken dan de Afrikaanse zon op, en ook Zuid-Afrikanen zelf gaan op pad.

Johannesburg en Kruger Park

Johannesburg is altijd zonnig, maar in de winter (juni/juli) kan het flink afkoelen. Het ligt namelijk zo'n 1700 meter boven zeeniveau.

Overdag is het er zelf in de winter nog rond de 20 graden - best comfortabel dus. Wil je bijvoorbeeld naar Sun City in oktober? Dan kan het nog flink koud zijn.

Richting Kruger Park is het vaak zelf nog warmer, zo'n 26 graden in de winter en 30+ in de zomer.

Tickets en hotels

Het hoogseizoen in heel Zuid-Afrika ligt in december en januari. Dan komen er vanuit Europa veel toeristen de Afrikaanse zon op zoeken, en vanaf half december begint ook de Zuid-Afrikaanse zomervakantie.

Dat betekent extra drukte, en dat zorgt weer voor duurdere hotels, tickets en activiteiten. Door net buiten het hoogseizoen te reizen kun je flink besparen.