Wijnvelden in Franschhoek

Winelands

Waar proef je de beste Zuid-Afrikaanse wijn?

Winelands

Weer

bewolkt Bewolkt, 16℃

Hoe kom je er?

50 km vanaf Cape Town International Airport

Zuid-Afrikaanse wijn krijgt wereldwijd een steeds betere reputatie. En terecht, want er komen fantastische wijnen vandaan.

En waar kun je die nou beter proeven dan in Zuid-Afrika zelf?

De wijngebieden van Zuid-Afrika

Eigenlijk is het gebied waar wijn geproduceerd wordt best klein. Een gebied in de Westkaap, rondom Stellenbosch, Franschhoek en Paarl heeft de juiste bodem, en genoeg verkoeling van de oceaanwind om druiven te laten groeien.

Het leuke van de wijnhuizen in Zuid-Afrika is dat je overal van harte welkom bent om tegen een kleine vergoeding te komen proeven. Veel wijnhuizen bieden daarnaast ook accommodatie aan, en je vind er soms ook heel goede restaurants.

Nog een pluspunt: je proeft in een fantastisch mooie omgeving. Daardoor smaakt de wijn nog net iets beter.

Stellenbosch: wijn en studenten

Stellenbosch is na Kaapstad de oudste stad van Zuid-Afrika. De stad heeft een mooi historisch centrum en een grote universiteit. Buiten de stad vind je enorm veel wijnhuizen. Stap in de auto (of nog beter: ga met een wijntour mee) en rijdt een aantal wijnhuizen af. Je vind hier bekende wijnhuizen zoals Spier, Simonsig en Rust & Vrede.

Veel wijnhuizen hebben ook nog eens geweldige restaurants. Voor een goede culinaire ervaring zit je in Stellenbosch wel goed. Toprestaurants zoals Rust & Vrede, Delaire Graff en Overture bieden je een geweldige ervaring, en zijn een stuk goedkoper dan je zou verwachten.

Geen zin in fancy dining? In de stad zelf barst het van de gezellige kroegjes en restaurantjes waar je voor niet al te veel geld prima kunt eten.

Meer over Stellenbosch

Onze favoriete wijnhuizen in Stellenbosch

Stellenbosch is de bakermat van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en barst van de geweldige wine-estates. Het is dus lastig kiezen, maar dit zijn onze favorieten:

Franschhoek: wijn met Franse twist

De naam zegt het al: in deze plaats zaten al vroeg veel Fransen. Rond 1690 slaan Franse Hugenoten op de vlucht naar Zuid-Afrika, en belanden in Franschhoek. Die Fransen wisten wel hoe ze wijn moesten maken, en brachten met hun komst de wijn uit Zuid-Afrika naar een hoger niveau.

Je vind hier veel wijnhuizen met Franse namen, zoals Chamonix en Haute Cabrière. Ook hebben de wijnen vaak een iets subtielere Franse stijl.

Daarnaast is Franschhoek een leuk dorp met veel restaurants en cafe's.

Meer over Franschhoek

De leukste wijnhuizen van Franschhoek

Ook in Franschhoek zou je je dagen kunnen vermaken met het proeven van wijn bij de verschillende wijnhuizen. Hier zijn onze favorieten:

Paarl en omgeving

Paarl ligt wat verder naar het noorden. Het is iets verder van Kaapstad, en daardoor ook iets minder toeristisch. Toch vind je er een aantal mooie wijnhuizen die zeker een bezoekje waard zijn.

Veilig wijnproeven

Het nadeel van wijn is dat je er niet beter van gaat autorijden. En ook in Zuid-Afrika zijn er fikse boetes of zelfs gevangenisstraffen voor dronken bestuurders. Zorg dus altijd voor een bob, of ga met een wine tour mee. Dan rijdt de chauffeur je alle wijnhuizen af, en kun jij wat drinken en genieten van het uitzicht.

Nog een idee: huur een Uber voor een dag en laat je rondrijden.

Wijn proeven met kinderen

Nee, we gaan je echt niet aanraden om met je kids wijn te proeven. Maar je kunt ze gerust meenemen. De meeste wijnhuizen zijn namelijk superkindvriendelijk.

Je vind er meestal wel een speeltoestel, en er zijn genoeg lekkere dingen te proeven voor kids. Papa en mama aan een wijntje, en de kids vermaken zich ook.

Picknick bij Warwick met kinderen
Winelands
Winelands

Picknicken in de Winelands

Als we een tip moeten geven: ga picknicken op een wine-estate. Niks leukers dan met je picknickmand en een fles wijn in het gras te gaan zitten, en te genieten van het uitzicht. Picknicken kan bij veel wijnhuizen, maar dit zijn onze favorieten:

Echte Zuid-Afrikaanse druiven

De Universiteit van Stellenbosch heeft een befaamde Viticulture and Oenology faculteit, waar ze alles weten over het maken van wijn. Hier komt dan ook een echte Zuid-Afrikaanse druif vandaan: de Pinotage, een kruising tussen Cinsault en Pinot Noir. Een druif die je veel tegenkomt in Zuid-Afrika.

Daarnaast is de Chenin Blanc ook een typisch Afrikaanse druif - ook al komt hij oorspronkelijk uit Frankrijk. Hij gedijt erg goed in het Zuid-Afrikaanse klimaat en wordt er veel verbouwd. Met de Chenin Blanc-druif maakt men zowel droge, zoete als mousserende wijnen.

Vergeet deze South-African classics niet als je wijn proeft!