Weer en klimaat

Weer en klimaat

Wat is de beste reistijd, en welke kleding neem je mee?

Als je naar Zuid-Afrika op vakantie gaat, reken je waarschijnlijk op lekker weer.

Vaak klopt dat ook! Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Inhoud

De seizoenen zijn omgekeerd

Een van de redenen dat Zuid-Afrika zo'n populaire vakantiebestemming is voor Nederlanders, is dat de seizoenen er omgekeerd zijn: in onze winter is het daar zomer. Dat maakt het een perfect land voor een winter-escape: even het grijze en grauwe Nederlandse weer inruilen voor de Zuid-Afrikaanse zon.

Maar zelfs in de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer) zijn er voldoende plekken waar het lekker weer is.

Regionale verschillen

Zuid-Afrika is een groot land, bijna 30 keer zo groot als Nederland. Daarbij komt nog dat een deel van het land aan de koude Atlantische oceaan ligt, en een deel aan de warme Indische oceaan. Je snapt: dat kan voor grote verschillen zorgen tussen de verschillende regio's.

Maak je een rondreis door het land? Houd dan rekening met die verschillen als je je koffer inpakt.

Het weer in Kaapstad en omgeving

Kaapstad heeft een mediterraans klimaat: hete zomers en zachte winters. De nabijheid van de koele oceaan zorgt dat het ook in de zomer niet extreem heet wordt.

's Zomers waait ook de Cape Doctor regelmatig: een stevige zuidoosten wind, die de boel flink kan afkoelen. De dokter zorgt voor een frisse, schone lucht. Hierdoor kan het 's avonds ook in de zomer nog weleens flink afkoelen.

De meeste Nederlanders reizen in de periode december / januari af naar Kaapstad. Dan is het vaak warm, weinig regen, en een lekker briesje om af te koelen. Wat wil je nog meer?

Weer en klimaat
Weer en klimaat
Weer en klimaat

Het weer in Kruger Park en omgeving

Het Kruger Park ligt vanaf Kaapstad gezien 1600 kilometer naar het Noordoosten. Het klimaat is hier dan ook totaal anders: subtropisch, met natte zomers en extreem droge, zonnige winters.

Overdag is het in dit gebied vrijwel altijd 25 graden of warmer. De verschillen tussen een winteravond en een zomeravond zijn groot: 's winters kan het in de avonden flink afkoelen.

De beste tijd om naar Kruger te gaan is in de winter: er is dan minder begroeiing, waardoor je het wildlife beter ziet. Maar ook in de zomer is het Krugerpark een prima bestemming.

Weer en klimaat
Weer en klimaat

Het weer in Johannesburg en omgeving

Johannesburg ligt iets zuidelijker dan Kruger, maar ligt een stuk hoger: ruim 1700 meter boven zeeniveau, op het zogenaamde Highveld. In dit Savanne-klimaat zijn de winters zonnig en zacht. 's Zomers kan het flink warm zijn en ook aardig regenen.

Van september tot e met december is het weer meestal goed, vanaf januari gaat het meer regenen.

Weer en klimaat
Weer en klimaat
Weer en klimaat

Het weer in Durban en omgeving

Durban is weer een compleet ander verhaal: de stad ligt aan de warme Indische oceaan, en er heerst een subtropisch klimaat. Dat betekent heel veel zon, vochtige zomers en warme winters.

Dat, in combinatie met het lekker warme zeewater, maakt Durban tot een populaire bestemming in de Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer).

Verder naar het noorden in KwaZulu-Natal, tegen de Drakensbergen, is het vaak weer een stuk frisser.

Weer en klimaat
Weer en klimaat
Weer en klimaat

Het beste weer voor safari

In de droge winters is er minder begroeiing. Dat betekent dat je de dieren makkelijker ziet lopen.

Ook is er minder water beschikbaar voor de dieren. Ze verzamelen zich dan bij drinkplaatsen, waar je goed zicht hebt op het wildlife.

Dat neemt niet weg dat je ook tijdens een safari in de zomer ongetwijfeld heel veel dieren gaat zien.

Nijlpaardem
Buffel
Luipaard

Blijven smeren

Verkijk je niet op de kracht van de zon. Die schijnt vrijwel altijd stevig in Zuid-Afrika. Zorg dus dat je je goed insmeert.

Omdat het vooral in Kaapstad vaak ook een verkoelend briesje staat, vergeet je snel dat je toch kunt verbranden. Blijven smeren dus, of zorg voor bedekkende kleding.

Surfen en kiten in Zuid-Afrika

Kaapstad en omgeving is een populaire bestemming voor golfsurfers en kitesurfers. Niet zo gek, want door de stevige aflandige wind en de flinke golven zijn de condities hier het hele jaar door ideaal.

De golven komen van de Zuidelijke Atlantische oceaan, waar flinke stormen actief zijn. De grootste golven vind je van april tot september. Van november tot maart zijn de golven iets kleiner.

De wind uit land zorgt voor strakke golven en goede omstandigheden. Als de wind aanlandig is, zijn de golven een stuk meer choppy.

Weer en klimaat
Weer en klimaat
Weer en klimaat