Chapman's Peak

Chapman's Peak

Een van de mooiste wegen ter wereld vind je net buiten Kaapstad

Chapman's Peak

Adres

Chapman's PeakHout BayKaapstadZuid-Afrika
Route

Hotels

Weer

bewolkt Bewolkt, 13℃

De weg van Hout Bay naar Noordhoek is wat ons betreft een van de mooiste wegen ter wereld.

Op verschillende punten kun je stoppen om van het uitzicht te genieten. De bochtige weg voert je langs de hoge kliffen, met beneden de Atlantische Oceaan. Must-see!

De mooiste weg ter wereld?

Chapman's Peak Drive voert je over de westelijke flank van de Tafelberg, die hier scherp afloopt richting de zee. Langs de steile bergwanden loopt een weg van 9 kilometer lang, met maar liefst 114 bochten! Na iedere bocht valt je mond weer open van verbazing.

Om de paar honderd meter kom je bij een uitzichtpunt. Ons advies: stop gewoon overal even en laat de omgeving op je inwerken.

Hoe kom je bij Chapman's Peak?

Je kunt Chapman's Peak Drive vanaf twee kanten nemen: vanuit Houtbaai, of vanuit Noordhoek. Beide zijn even mooi.

Een ritje over Chapman's Peak is perfect te combineren met andere bezienswaardigheden. Vanuit Kaapstad kun je bijvoorbeeld eerst naar Camps Bay, dan Houtbaai, en vervolgens via Chapman's Peak naar Noordhoek. Daar vandaan kun je zelfs doorrijden tot aan Cape Point. Of ga vanuit Noordhoek over de Ou Kaapse Weg richting de oostkant van het schiereiland. Je komt dan in Fish Hoek, en rijdt zo door naar Kalk Bay en Muizenberg.

Zin in een sportieve uitdaging? Je kunt zelfs de fiets pakken over Chapman's Peak. De weg is vrij smal, en het is een flinke klim. Maar het is wel een onvergetelijke rit!

Heb je geen huurauto? Dan kun je ook een Uber huren.

Chapman's Peak
Chapman's Peak
Chapman's Peak

Tol

Om over Chapman's Peak te rijden moet je tol betalen. Vanuit Hout Bay kom je bij het tolhuisje. Je kunt pinnen en met cash betalen. Voor een gewone huurauto betaal je 54 ZAR, zo'n € 3,50. Daar hoef je het dus niet voor te laten.

Tip: rij voorzichtig en houd je aan de maximumsnelheid van 40 kilometer per uur. De weg is smal, veel auto's stoppen regelmatig, en er fietsen ook mensen over de weg. En natuurlijk wil je rustig rijden om van het uitzicht te kunnen genieten.

Wanneer kun je Chapman's Peak het beste rijden?

Deze route is op elk moment geweldig, maar toch een tip: pak Chapman's Peak eens aan het einde van de dag, net voordat de zon onder gaat.

Bij slecht weer gaat Chapman's Peak dicht. Check dus altijd even de weersvoorspelling voordat je die kant op gaat. Een beetje zonnig weer kan geen kwaad: als het heel bewolkt of mistig is mis je het uitzicht.

Chapman's Peak Drive
Chapman's Peak Drive

De aanleg van Chapman's Peak

In 1914 werd begonnen met de aanleg van een weg over Chapman's Peak. De Chapman's Peak Drive is uitgehakt in de bergen. De bouw duurde 7 jaar en in 1922 werd de weg geopend. Als je de bergen ziet kun je je voorstellen dat dit een flinke klus is geweest.

Sindsdien zijn er regelmatig ongelukken gebeurt: delen van de weg werden weggespoeld, en naar beneden rollende stenen zorgden voor verschillende fatale ongevallen.

Sinds 2001 zijn er netten gespannen die ervoor moeten zorgen dat er geen rotsblokken meer op auto's kunnen vallen.

John Chapman

Chapman's Peak is vernoemd naar John Chapman, de stuurman van een Engels schip. In 1607 lag zijn schip de Contest in wat nu Hout Bay is. John werd naar de kust gestuurd om op verkenning te gaan. De peak werd naar hem vernoemd, en dat is nooit meer veranderd.