Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park

De Big Five, maar vooral heel veel olifanten

Addo Elephant Park

Adres

AddoZuid-Afrika
Route

Website

Openingstijden

dagelijks: 06:00-18:00

Weer

half bewolkt Half bewolkt, 23℃

Addo Elephant Park ligt net buiten Gqeberha (Port Elizabeth). Als je op zoek bent naar olifanten, moet je hier zijn.

Addo is de perfecte plek voor een safari als je de Garden Route aandoet: goed toegankelijk en malariavrij!

Safari aan de Garden Route

De meeste wildparken van Zuid-Afrika liggen wat verder naar het noorden: Kruger, Pilanesberg en St. Lucia zijn allemaal niet echt in de buurt als je de Kaapstad en de Garden Route bezoekt.

Addo Elephant Park is daarop een uitzondering: het ligt zo'n 80 kilometer vanaf Port Elizabeth. Dat maakt het goed te combineren met een reis van Kaapstad langs de Garden Route, zonder dat je helemaal naar het noorden hoeft te reizen. Ideaal als je niet heel veel tijd hebt.

En ook als je wel naar Kruger of andere parken gaat, is Addo zeker de moeite waard!

Addo Elephant National Park
Addo Elephant National Park
Addo Elephant National Park

De geschiedenis van Addo Elephant Park

Addo is opgericht in 1931. Er waren op dat moment nog 11 olifanten over in het gebied, en die moesten gered worden. Olifanten liepen toen nog vrij rond, en dat gaf conflicten met de lokale boeren. Om te voorkomen dat ze allemaal werden afgeschoten, werden die laatste 11 survivors in Addo geplaatst om ze een kans te geven, zonder dat ze het land van de boeren vernietigden.

Inmiddels zijn er meer dan 600 olifanten, dus dat is goed gelukt.

Later is het park uitgebreid richting de kust. Nu horen ook enkele eilanden voor de kust officieel bij het park.

Wildlife in Addo Elephant Park

Olifanten ga je sowieso tegenkomen als je naar Addo gaat. Maar er zijn veel meer beesten te spotten. Zo kun je leeuwen, buffels, zebra's, neushoorns en kudu's tegenkomen. Ook vind je er enorm veel verschillende soorten vogels.

Bij Addo hoort inmiddels ook een Marine Park, met enkele eilanden voor de kist. Je kunt niet alleen de Big Five (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard) tegenkomen, maar richting zee zelfs de Big Seven (de haai en de walvis), en zelfs pinguïns.

Addo Elephant National Park
Addo Elephant National Park
Addo Elephant National Park

Zelf op pad

De wegen in het park zijn prima begaanbaar met een huurauto. Pak vanuit Port Elizabeth de R342 en ga bij de Addo Main Gate het park in. Hier kun je wat eten en drinken kopen, en even checken waar de laatste animal sightings waren. Zo weet je waar je moet zoeken.

Hier vandaan kun je verschillende routes door het park pakken. Er zijn verschillende loops (zijweggetjes die weer op de hoofdweg uitkomen) en lookout points.

Ga in ieder geval naar de Hapoor Drinking Hole. Hier staat altijd wel een kudde olifanten die je vanuit de auto goed kunt observeren.

olifanten bij hapoor
Addo Elephant National Park

Met een ranger op safari

Je kunt bij Addo ook op pad met een ranger. Dit zijn ervaren mensen die precies weten waar ze moeten zijn. Ze nemen je mee in een game drive truck en zien altijd meer dan jij.

De meeste game drives zijn 's ochtends heel vroeg of tegen de avond. Dan is de kans het grootst om dieren te spotten. Bij het Main Camp kunnen ze je meer vertellen over de beschikbare game drives.

olifanten
olifant bij ranger

Slapen in Addo Elephant Park

Slapen in de wildernis is een unieke ervaring. Het geeft je ook de kans om extra vroeg het park in te gaan en dieren te spotten.

Binnen Addo vind je verschillende accomodaties, van rondavels, tot guest houses en campings. Deze zijn vrij basic en goed betaalbaar.

Zin in meer luxe, en genoeg budget? Dan is Gorah Elephant Camp een goede optie. Je slaapt superluxe tent midden in Addo, en game drives zijn bij de prijs inbegrepen.

Gorah in Addo
Gorah in Addo

Eten en drinken

In en om Addo vind je ook een aantal leuke restaurants. Bij de Main Gate vind je de Cattle Barron, een goed vleesrestaurant.

Onze persoonlijke favoriet ligt net buiten het park: Hazel's Organic Restaurant. De buitenkant ziet er niet uit, maar het eten is echt heel goed.

Hoe kom je bij Addo Elephant Park?

Addo is goed bereikbaar vanaf Port Elizabeth: zo'n 80 kilometer asfaltweg. Het is daarmee een mooi einde van de Garden Route vanuit Kaapstad.

Port Elizabeth heeft ook een vliegveld met vluchten naar Durban, Kaapstad en Johannesburg. Heb je zo'n 2 weken de tijd? Dan kun je een trip van Kaapstad langs de Garden Route maken, een safari doen in Addo, en weer terugvliegen met een binnenlandse vlucht naar Kaapstad.