Pilanesberg

Pilanesberg

Big Five park vlakbij Johannesburg

Pilanesberg National Park

Adres

Pilanesberg National ParkZuid-Afrika
Route

Hotels

Weer

onbewolkt Onbewolkt, 8℃

Pilanesberg is een malaria-vrij nationaal park op zo'n 3 uur rijden van Johannesburg.

De Big Five, de 5 gevaarlijkste dieren van Zuid-Afrika, vind je in Pilanesberg. Doordat het park net zo groot is, kun je er in vrij korte tijd heel veel zien.

Het park ligt in een oud vulkanisch gebied, wat je nog ziet aan het bergachtig landschap.

Pilanesberg Game Reserve

Hoewel het Kruger Park het bekendst is, wordt Pilanesberg steeds populairder. Dat komt doordat:

  • Pilanesberg is in tegenstelling tot Kruger malariavrij
  • Het park is een stuk kleiner en overzichtelijker
  • De Big 5 (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en buffel) zijn allemaal present in Pilanesberg
  • Pilanesberg ligt op slechts 3 uur rijden van Johannesburg.

Het park ligt vlakbij Sun City, het casino en entertainment complex. Een dagje Pilanesberg is dus goed te combineren met een bezoek aan Sun City

Wildlife in Pilanesberg

Zoals gezegd kun je de Big Five tegenkomen in Pilanesberg. Voor leeuwen en luipaarden heb je wat geluk nodig, maar de kans dat je een olifant of neushoorn tegenkomt is vrij groot.

Daarnaast vind je er veel giraffes, nijlpaarden, zebra's, kudu's en impala's, en ruim 360 soorten vogels.

Midden in het park ligt een groot meer, de Mankwe Dam. Daar staat ook een vogelspothuisje, waar je naast vogels ook de neushoorns goed kunt bewonderen.

Giraffes
Pilanesberg
Neushoorn

Activiteiten in Pilanesberg

Self driving safari

Met je eigen huurauto het park in kan erg goed. De hoofdwegen in het park zijn in prima conditie. Ook kun je wat onverharde paden pakt buiten de hoofdwegen pakken. Je ziet dan net wat meer van het park.

Tip: ga het park in voordat het echt heet wordt. Vroeg opstaan loont, want dan zie je echt meer dieren.

Game drives met een ranger

Met een ranger op pad in een open safari auto is ook een belevenis. Je zit een stuk hoger dan in je eigen auto en ziet dus veel meer. Daarnaast weet de ranger precies waar hij moet zijn, en ziet hij dingen die jij niet ziet.

De game drives beginnen 's ochtends vroeg of aan het eind van de middag, en kosten zo'n 40 euro per persoon. Je bent zo'n 2,5 uur onderweg, en je weet zeker dat je veel dieren spot.

Olifant

Balloon safari

Nog beter: met een luchtballon op safari. Oké, het is best prijzig. Maar het is dan ook een once in a lifetime belevenis. Je wordt 's ochtends heel erg vroeg opgehaald door een ranger die je naar een open plek bij de Mankwe dam brengt. Daar wordt de ballon opgelaten en stap je in voor een vlucht van ongeveer een uur. Je laat je geruisloos meevoeren door de wind, en hangt vlak boven het wildlife. Daarnaast geniet je van het geweldige uitzicht.

Ballon varen in Pilanesberg
Ballon varen in Pilanesberg
Uitzicht vanuit de ballon

Na de landing krijg je een glas champagne (het is dan 7 uur 's ochtends, dus het kan wel weer) en vervolgens rijd je door het park naar het restaurant waar je uitgebreid gaat ontbijten. Daarna volgt nog een uitgebreide safari.

Je moet een beetje geluk hebben, want het weer moet meewerken. Wij hadden geluk, maar we kennen ook verhalen van mensen die om 4 uur 's ochtends opstonden en net voor dat ze de lucht in zouden gaan hoorden dat het toch niet doorging.

Een vlucht kost je zo'n 280 euro. Heel veel geld, maar echt een aanrader!

Even pauze

Midden in het park ligt het Pilanesberg Center. Daar kun je wat eten, en er is een winkeltje. Je hebt er uitzicht op een drinkplaats, dus tijdens je lunch zie je ongetwijfeld nog wat wildlife voorbij komen.

Ook staat in het Pilanesberg Center aangegeven waar recent welke dieren zijn gespot. Zo weet je iets beter waar je moet zoeken.

Pilanesberg Center
Pilanesberg Center

Veelgestelde vragen over Pilanesberg

Is er malaria in Pilanesberg?

Nee, Pilanesberg is het hele jaar malaria-vrij. Je hoeft dus geen malariapillen te slikken.

Is de Big 5 in Pilanesberg?

Ja! In Pilanesberg vind je de olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Maar daarnaast vind je nog veel meer dieren in het park.

Overnachten in Pilanesberg

Er liggen enkele erg luxe hotels in het park. De Tshukudu Bush Lodge en de Lush Safari Lodge zijn waanzinnig luxe hotels midden in het park. Ongetwijfeld zijn die geweldig, maar je moet er wel flink voor in de buidel tasten.

Luxe hotel in Pilanesberg
Luxe hotel in Pilanesberg
Luxe hotel in Pilanesberg

Onze tip: ga slapen in het Manyane Resort. Dat ligt op 2 minuten van de poort naar het park. Je hebt er mooie chalets, maar het leukst zijn de safari tenten. Het is luxe kamperen want er staan mooie bedden en een koelkast in je tent, en je hebt je eigen braaiplek. Die tenten kosten zo'n ZAR 1330, zo'n 80 euro.

Vlakbij Pilanesberg ligt het Kingdom Resort, een betaalbaar bungalowpark met zwembaden en restaurants. Ook een aanrader!

Tenten in Manyane
Kingdom Resort
Kingdom Resort