Hermanus

Hermanus

De walvis-hoofdstad van Zuid-Afrika

Hermanus

Adres

Hermanus7200Zuid-Afrika
Route

Hotels

Weer

half bewolkt Half bewolkt, 18℃

In Hermanus moet je zijn om walvissen te spotten. Van juni tot oktober komen de Humpback's en Southern Rights hier naar toe. Je ziet ze zwemmen vanaf de kant.

Een bootexcursie is eigenlijk nog leuker: zo zie je de dieren écht van dichtbij.

Naast de walvissen is Hermanus ook echt een leuk dorp om te bezoeken. Je vind er goede restaurants, natuur, en goede wijnhuizen.

Walvissen spotten

Hermanus is absoluut de beste plek van Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Je kunt kiezen voor een boottocht, maar ook vanaf de kant kun je de Southern Rights, Humpbacks, Bryde's Whales en dolfijnen zien.

Hermanus heeft zelfs een Whale Crier: een man met een grote hoorn waarop hij blaast als er walvissen gespot worden

Whale Crier of Hermanus

Walvisexcursies

Vanaf een boot kun je de walvissen echt van dichtbij zien. Bij Southern Right Charters nemen ze je mee op een tocht van zo'n 2 à 3 uur, dat ligt een beetje aan waar de walvissen zich ophouden. De boot vertrekt om 9:00, 12:00 en 14:00. Boeken is aan te raden.

Je krijgt geen garantie dat je walvissen ziet, maar in het hoogseizoen komt het eigenlijk nooit voor dat er geen walvissen te zien zijn. Mocht dat toch gebeuren., dan krijg je de helft van je ticketprijs terug.

Het is echt onvergetelijk om de walvissen van zo dichtbij te zien. Als je geluk hebt laten ze zich goed zien met wat sprongen uit het water.

Southern Right Charters

Southern Right Charters

Maak een boottocht en bekijk de walvissen van dichtbij

Bekijk meer

Wanneer is het walvisseizoen?

Het walvisseizoen loopt van begin juli tot eind november, en de meeste kans om walvissen te zien heb je in september en oktober. In de Zuid-Afrikaanse zomer overwinteren de Southern Right Wales en krijgen ze hun jongen.

De mannetjes gaan in oktober weer richting de zuidpool, de vrouwtjes en jongen sterken nog even aan, en vertrekken eind november.

Hoe laat je gaat kijken maakt niet zoveel uit: de walvissen zijn de hele dag door actief.

Tijdens de piek van het walvisseizoen, ergens in september, vieren ze in Hermanus het Whale Festival. Een prima tijd om in Hermanus te zijn, vol festiviteiten en optredens waar zo'n 15.000 mensen op af komen.

Hermanus
Hermanus
Hermanus

Hermanus buiten het walvisseizoen

Ben je na november in Zuid-Afrika? Ook dan is een bezoek aan Hermanus de moeite waard. Het is niet alleen een leuk dorp, je kunt er ook het hele jaar dolfijnen voor de kust zien zwemmen.

Hermanus Cliff Path

Zin in een wandeling? Het Hermanus Cliff Path Biodiversity Walk is een 9 kilometer lang pad langs de kust. Het loopt van de haven tot Voëlklip Beach, heen en weer is dat dus 18 kilometer.

Het pas is goed begaanbaar. Het allermooiste is natuurlijk dat je tijdens de wandeling walvissen in zee kunt zien liggen. Ook zie je er veel vogels.

Meer over het Hermanus Cliff Path.

Hermanus
Hermanus

Fernkloof Nature Reserve, het bloemenparadijs

Net buiten Hermanus vindt je het Fernkloof Nature Reserve, een prachtig natuurgebied tegen de bergen. Naast Fynbos kom je veel protea's en andere lokale bloemen en planten tegen. Ook voor birdwatchers is hier genoeg te zien: de honingvogel en suikervogels komen op de bloemen af.

Er zijn een aantal goed begaanbare paden waar je mooie wandelingen kunt maken, met uitzicht op de oceaan.

Veelgestelde vragen over Hermanus

Wanneer kun je walvissen zien in Zuid-Afrika?

Het walvisseizoen loopt van begin juli tot eind november, en de meeste kans om walvissen te zien heb je in september en oktober.

Eten en drinken in Hermanus

Hermanus is een gezellig dorpje, met veel restaurants, een markt waar je souvenirs kunt scoren, en leuke café's. Dit zijn onze favorieten:

Wijnproeven bij Hermanus

Net boven Hermanus ligt de Hemel en Aarde valley, één van de beste wijngebieden van Zuid-Afrika. Hoewel het iets buiten de winelands ligt, komen hier waanzinnig goede wijnen vandana.

Omdat dit bergachtige gebied vlakbij de kust ligt, zorgt de zeewind voor verkoeling van de druiven. Pak de naar het noorden en je komt langs de volgende wijnhuizen, waar je wijn kunt proeven en goed kunt lunchen:

Hoe kom je in Hermanus?

Hermanus ligt op zo'n 1,5 uur rijden van Kaapstad. Je kunt de N2 pakken en bij Botrivier richting Hermanus gaan. Maar wij hebben een betere suggestie: volg de R44 vanuit Somerset West langs de kust. Je komt dan langs plaatsen als Rooi Els, Pringle Bay en Bettysbay. Stuk voor stuk leuke dorpjes, en de route met aan de ene kant de kust, en aan de andere kant de bergen is prachtig.

Bettys Bay, onderweg naar Hermanus