Panoramaroute

Panoramaroute

Weidse uitzichten en spectaculaire watervallen

De Panoramaroute is een route van zo'n 180 kilometer, grofweg van Sabie tot The Three Rondavels. Nergens vind je zo veel spectaculaire uitzichten, rotspartijen en watervallen op zo'n klein stukje.

Neem één of twee dagen de tijd om dit prachtige gebied te verkennen en verbaas je over hoe mooi Zuid-Afrika is.

De ligging

De Panoramaroute ligt iets ten westen van het Krugerpark, en ten noorden van Hazyview. Je kunt deze route dus goed combineren met een safari in Kruger. Neem wel ruim de tijd voor de Panoramaroute: twee dagen is ideaal, maar in een dag lukt het ook.

De route volgt de R532 en begint in Sabie, maar veel mensen starten vanuit Hazyview, een iets grotere plaats. Daar vandaan is het een uurtje rijden naar Sabie.

Sabie ligt zo'n 400 kilometer van Johannesburg, en 100 kilometer ten noorden van Nelspruit. Je kunt vanuit Johannesburg ook naar Hoedspruit vliegen, en daar de Panoramaroute vanuit het noorden pakken.

We vetrekken vanuit Sabie. Here we go!

De volledige route

Stop 1: de Mac Mac Falls

Vanuit Sabie is het een klein kwartier rijden naar de eerste highlight van de Panoramaroute: de Mac Mac Falls. Je komt langs de Panoramaroute nog meer watervallen tegen, maar dit is misschien wel de mooiste.

De twee watervallen storten 70 meter de diepte in. Zin om te zwemmen? Een klein stukje lopen brengt je bij de pools, voor een verfrissende duik. Bird watchers kunnen de Secretary Bird Trail doen, een loop van 3 kilometer waar je veel vogels kunt spotten.

Graskop

Na de Mac Mac Falls rijden we verder naar het noorden, waar we in het leuke plaatsje Graskop komen. Vroeger was dit een goudmijn-kamp, maar nu is het een toeristisch plaatsje.

Als je nog niet ontbeten hebt, ga dan even langs bij Harrie's Pancakes. Ook een goede stop voor een kop koffie of lunch trouwens.

The Pinnacle Rock

Net buiten Graskop vind je de Pinnacle Rock. Een majestueuze rots die oprijst uit het regenwoud eronder. Vanaf het parkeerterrein is het een klein stukje lopen.

God's Window

Nog geen 5 minuten na The Pinnacle kom je bij God's Window. Je komt er al snel achter waarom dit zo heet: na een stukje lopen door het regenwoud, heb je een uitzicht over de vallei 900 meter onder je. Bij goed weer kun je tot aan het Kruger Park kijken (en eerlijk gezegd: bij slecht weer zie je helemaal niks).

Nog meer watervallen: Berlin en Lisbon

Het is nog geen 10 minuten naar het volgende hoogtepunt: de Lisbon Falls. Het water valt hier 94 meter naar beneden. Ook de moeite waard: loop een stuk naar beneden om de waterval van onderaf te bewonderen.

Je zou ook naar de Berlin Falls kunnen gaan, die liggen 2 minuten verderop. Persoonlijk vinden wij de Lisbon Falls net iets mooier.

Bourke's Luck Potholes

We stappen weer in de auto en rijden 25 minuten richting het noorden. Daar komen we de Bourke's Luck Potholes tegen. Parkeer je auto en loop zo'n 700 meter om deze bizarre rotsformaties te zien.

Het water van de Blyde Rivier en de Treur Rivier hebben hier in tienduizenden jaren met erosie de prachtigste vormen gecreëerd.

Blyde River Canyon en de Three Rondavels

Vanuit Bourke's Luck Potholes rijden we weer 20 minuten verder, en komen uit bij het absolute hoogtepunt van de Panoramaroute: het uitzicht over de Blyde Rivier Canyon en de Three Rondavels. . Een mooier uitzicht ga je niet vaak tegenkomen.

De drie rondavels zijn vernoemd naar de traditionele Zuid-Afrikaanse huisjes.

Je kijkt uit over de vallei en ziet de Blyde Rivier in de diepte lopen. Vlakbij het View Point vind je ook wat winkeltjes.

That's it, we hebben de 180 kilometer aan natuurschoon voltooid. Het leuke van de Panoramaroute is dat het volgende spektakelstuk nooit ver weg is. Je zit niet langer dan 30 minuten in de auto voordat je weer iets moois kunt bewonderen.

Na de Blyde Rivier Canyon zou je kunnen doorrijden naar Hoedspruit, een ander leuk stadje waar ook veel wildparken zijn. Dat is zo'n 90 kilometer naar het noorden. Of je pakt dezelfde weg weer terug naar Graskop of Hazyview.

Praktische info

Bij de meeste highlights langs de route moet je een bescheiden entree betalen. Zorg dus dat je wat geld bij je hebt. Pinnen kan bijna overal, maar wat cash is nooit verkeerd.

Graskop is het laatste plaatsje met wat winkels en een supermarkt. Het is een goed idee om wat eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Je komt verder best wat restaurantjes en kleine winkeltjes tegen.

Ook handig: zorg voor een volle tank voordat je vertrekt. Je komt niet heel veel tankstations tegen.

Malaria?

De Panoramaroute ligt tegen het Krugerpark aan, waar malaria voorkomt. De route heeft een klein risico op malaria. Als je overdag reist hoef je je er geen zorgen over te maken, maar raadpleeg vooral de GGD voordat je gaat.