Kruger National Park

Kruger National Park

Het grootste en meest gevarieerde park van Zuid-Afrika

Nationaal park Kruger

Adres

Zuid-Afrika
Route

Website

Hotels

Openingstijden

dagelijks: 06:00-17:30

Weer

onbewolkt Onbewolkt, 17℃

Kruger National Park is het grootste en meest bekende safaripark van Zuid-Afrika.

Tip: trek meerdere dagen uit voor dit geweldige park.

Het is enorm gevarieerd, nergens vind je zoveel soorten dieren. Een onvergetelijke ervaring.

Kruger National Park
Kruger National Park
Kruger National Park

Groot, heel groot

Van noord naar zuid meet het park 380 kilometer, en het is 60 kilometer breed. De totale oppervlakte is 20.000 km², ongeveer half zo groot als Nederland.

Omdat het Kruger Park zo enorm groot is, kun je tijdens je reis totaal verschillende gebieden ervaren. Het noorden van het park is vrij droog. Het midden en zuiden is groener, daar vind je vooral veel grasvlakten.

Wildlife

Als je de Big Five wilt spotten zit je in het Kruger Park goed. De leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de Afrikaanse buffel level allemaal in het park.

Om een leeuw of een luipaard te spotten heb je wat geluk nodig. Olifanten kun je echt niet missen: ze vallen natuurlijk nogal op, en er zijn er ruim 10.000 van in het park.

Naast de Big Five vind je nog 143 soorten zoogdieren, zoals zebra's, giraffes, kudu's, hyena's en nijlpaarden. Dan nog eens 505 soorten vogels en heel veel reptielen, vissoorten en amfibieën. Er is geen plek in Afrika waar zo'n diversiteit aan wildlife is.

Kruger National Park
Kruger National Park
Kruger National Park

Zelf rijden door het Kruger Park

Een zogenaamde self-drive safari in het Kruger Park is goed te doen. De wegen zijn goed, en iedere huurauto kan er prima overheen. Je hebt echt geen 4x4 nodig. Wel heb je vanuit een hoge auto natuurlijk beter zicht.

Verder vindt je in Kruger genoeg plaatsen waar je kunt tanken of eten en drinken in kunt slaan.

Ook als je af en toe een loop pakt (een onverhard stuk weg), lukt dat prima met een standaard auto. Houd rekening met de snelheidslimiet van 50 km/h. Harder rijden heeft ook geen zin, want je moet goed opletten om dieren te spotten.

Tips voor een geslaagde self-drive:

 • Plan je route van te voren. Bedenk waar je 's avonds wilt zijn. 's Avonds rijden door het park mag niet, dus je moet op tijd het park uit zijn, of in je rest camp gearriveerd zijn.
 • Boek je accommodatie van te voren. Zeker in het hoogseizoen kan het druk zijn.
 • Vertrek op tijd: de dieren zijn vooral actief als het wat koeler is. 's Ochtends heb je daarom veel meer kans op goede sightings. 's Middags liggen ze liever in de schaduw.
 • Wellicht ten overvloede: stap niet je auto uit. Uitstappen mag alleen in kampen of aangewezen picknickplaatsen.
 • De dieren hebben altijd voorrang.

Kruger National Park
Kruger National Park
Kruger National Park

Kruger te voet

Zin in avontuur? Wat dacht je van een 4-daagse safari te voet door het Kruger Park? Je gaat samen met een gids op pad door het park en slaapt in tenten. Je wordt met safari-truck naar verschillende plaatsen in het park gebracht, zodat je alle facetten van het park kunt zien. Daar maak je een vroege wandelsafari van zo'n 3 à 4 uur met een ervaren gids.

Walking safari

Hoe lang naar het Kruger Park?

Het park is enorm groot. Als je alles wilt zien, heb je echt wel een paar dagen nodig. Houd er vooral rekening mee dat de maximumsnelheid 50 km/h is, en je veel zult stoppen om dieren te zien. Je kunt dus geen grote afstanden afleggen.

Stel, je wilt van Skukuza naar Satara rijden. Dat is 90 kilometer. Trek hier minimaal 3 uur voor uit.

Ons advies: slaap 2 nachten op verschillende plekken in het park. Zo heb je ruim voldoende de tijd, en kun je 's ochtends vroeg het park in. Dan is de kans om dieren te zien het grootst!

Wat kost het Kruger Park?

De entree voor het park is 440 rand (zo'n 25 euro) voor een volwassene, en 220 rand voor kinderen (12,50). Daar hoef je het niet voor te laten. Je betaalt bij de gate waar je naar binnen gaat.

Blijf je overnachten? Dat kan heel duur, in een private game lodge, of lekker goedkoop op de camping. Kamperen kan voor zo'n 25 euro per nacht. Ook zijn er goede lodges waar je een huisje huurt voor zo'n 80 euro per nacht.

Beste reistijd voor het Kruger Park

Het Krugerpark heeft een tropisch klimaat. Het kan er in de zomer (december t/m februari) flink heet zijn. Ook valt er dan de meeste regen.

In april begint het droge seizoen. Het wordt dan iets koeler, en de planten zijn minder dicht begroeid. Dat geeft je de beste kans om dieren te spotten.

Dat wordt nog eens versterkt doordat er minder water is. De dieren komen dan naar drinkplaatsen, waar je ze goed kunt zien.

Kruger National Park

Geschiedenis van het Kruger National Park

Er waren al langer plannen om van het gebied in het oosten van Transvaal een beschermd gebied voor dieren te maken.

In 1884 had president Paul Kruger van de Transvaal-republiek al plannen om de natuur te beschermen. Pas in 1926 kwam het alsnog zo ver, en werd het vernoemd naar Paul Kruger. De lokale bevolking werd daarbij het park uitgezet.

Sinds 2000 hoort het Kruger Park bij het Great Limpopo Transfrontier Park, dat zich uitstrekt naar Zimbabwe en Mozambique.

Routes door het Kruger Park

De ideale route door het Kruger Park hangt af van wat je wilt zien en hoeveel tijd je hebt. Onze tip voor 3 dagen Kruger Park:

Dag 1

 • We rijden vanuit Nelspruit richting Mozambique over de N4. Dit is een uurtje rijden.
 • Ga het Kruger Park in bij de Malelane Gate. Dit is het uiterste zuiden van het park, het originele deel. Hier zijn niet superveel dieren te zien: het is er behoorlijk begroeid. Maar het landschap is wel heel mooi.
 • Rijd over de H3 richting Skukuza. Onderweg stop je bij de Renoster pan, een mooie plek waar vaak olifanten, giraffes en neushoorns te zien zijn.
 • Lunchtijd! Stop bij Tindlovu Boskombuis voor een goede Boboti.
 • Rijd verder naar het noorden. Je zult steeds meer wildlife zien, maar ook grote termietenheuvels.
 • Bij het grote Skukuza camp overnachten we. Je vind hier winkels, restaurants en zelfs een golfbaan.

Dag 2

 • We staan vroeg op voor een game drive. Met een ervaren gids ga je op pad om de dieren te zien ontwaken
 • Na het ontbijt stap je in de auto en volg je de Sabi River richting het oosten. In dit gebied komen veel leeuwen voor.
 • Bij het Lower Sabie restcamp is het tijd voor een korte break.
 • Hier vandaan steken we de rivier over richting het noorden tot aan Satara Rest Camp. Ook hier vind je een restaurant, en een flink aantal bungalows. Daar overnachten we.

Dag 3

 • Natuurlijk weer vroeg op. In de buurt van Satara vind je vaak luipaarden, dus wie weet.
 • Vanuit Satara rijden we verder naar het noorden. In dit gebied vind je enorm veel wildlife.
 • Bij het Letaba Camp lunchen we. Vervolgens rijden we richting het westen, naar Phalaborwa Gate, het park weer uit.

Natuurlijk zijn er veel meer routes mogelijk. Varieer zoals je wilt.

Kruger National Park
Kruger National Park

Betaalbaar slapen in het Kruger Park

Een dag Kruger Park is waarschijnlijk niet genoeg. Gelukkig kun je ook blijven slapen. En wat is er mooier dan wakker worden tussen de wilde dieren.

Er zijn verschillende camps waar je kunt overnachten. Skukuza is het grootst, dit is eigenlijk het centrum van het park. Verder kun je blijven slapen bij Berg-en-Dal, Malelane, Krokodilbrug en meer. Satara is een mooi, centraal gelegen camp. Best groot, met een uitgebreid restaurant.

Alle camps die horen bij Sanparks (de organisatie van het Kruger Park en andere wildparken) zijn prima betaalbaar.

Let op: deze accomodaties vind je niet op Booking.com. Boeken doe je bij Sanparks.

Private Game Lodges

Naast de Sanparks camps zijn er ook veel private game lodges. Die zijn een stuk luxer, vaak all-inclusive en inclusief game drives. Maar daar betaal je dan ook flink voor, beginnend vanaf zo'n € 200 per nacht.

Heb je net de loterij gewonnen? Dan is het Sabi Sands Game Reserve wat voor jou. Dit park ligt tegen Kruger aan. Je vind er verschillende lodges, allemaal super luxe. Lion Sands staat op ons verlanglijstje: zo'n € 2000 per nacht. Vlakbij Skukuza airport, dus ideaal als je met je privé-jet vliegt.

Malaria

Ja, er komt malaria voor in het Kruger Park. Het risico op malaria is het grootst van mei tot oktober. Neem daarom de volgende maatregelen:

 • Blijf 's avonds zo veel mogelijk binnen. Alleen dan is de mug actief
 • Zorg dat je benen en armen bedekt zijn
 • Gebruik insectenwerend middel met DEET
 • Slik malariatabletten, in overleg met de GGD.

Meer over gezondheid en malaria.

Veelgestelde vragen over het Kruger Park

Hoeveel is de entree voor het Kruger Park?

De entree voor het park is 440 rand (zo'n € 25 euro) voor een volwassene, en 220 rand voor kinderen (€ 12,50)

Is er malaria in het Kruger Park

Ja, er komt malaria voor in het Kruger Park. Het risico op malaria is het grootst van mei tot oktober.

Wat is de beste reistijd voor het Kruger Park?

Het droge seizoen (vanaf april) is het beste voor safari: iets koeler, minder bladeren aan de bomen en planten, en door de droogte zie je de dieren goed bij de drinkplaatsen. Maar het Kruger Park is het hele jaar een mooie bestemming.